Warzenie piwa

Piwo warzymy od początku do końca w Browarze Mariackim. Dzięki temu, że sami tworzymy receptury i dobieramy składniki, mamy pewność, że nasze piwo jest wyjątkowej jakości. Oprócz klasycznego Pilsa, Pszenicznego i AIPA, nasz piwowar dba by w naszej karcie znalazły się również dwa wyjątkowe, dobrane do sezonu style. Obecnie są to wakacyjne: Pszeniczne Ananasowe i Gose z Trawą Cytrynową

Pils

​​Piwo jasne w stylu Pilsner, którego geneza sięga połowy XIX wieku. W naszym Pilsie słód jęczmienny konfrontujemy z najlepszymi odmianami chmielu z polskich i czeskich plantacji. Złożona słodowość, mocna goryczka, kwiatowe aromaty chmielu oraz dolna fermentacja to cechy charakterystyczne tego piwa.

PSZENICZNE

Piwo jasne w bawarskim stylu Hefe-Weizen, którego historia liczy już kilkaset lat. Podstawę tego piwa stanowi słód pszeniczny, ale to specjalny szczep drożdży górnej fermentacji, nadaje mu cech charakterystycznych takich jak mętność i goździkowo-bananowy smak. Uzupełnieniem tego piwa jest delikatna chmielowa goryczka.

AIPA

Piwo jasne w stylu American India Pale Ale, to symbol trwającej obecnie na całym świecie rewolucji piwnej. Solidna słodowa konstrukcja, utrzymuje na sobie bogactwo goryczki, smaków i aromatów pochodzących z amerykańskich chmieli. Piwo to charakteryzuje się nutami cytrusów, żywicy, kwiatów i owoców tropikalnych. Dla wzmocnienia aromatu, piwo zostało nachmielone na zimno podczas leżakowania.

Amerykańskie Wytrawne Mocne Ale

Diabeł z Mariackiej to piekielnie mocne, wytrawne, jasne piwo zawierające 11% alkoholu. Piwo jest połączeniem dwóch styli piwnych: Brut IPA i Belgian Golden Strong Ale a finalny efekt to American Brut Strong Ale. Piwo powstało ze słodu pilzneńskiego, cukru i głęboko fermentujących drożdzy. Za stronę chmielową odpowiada amerykański chmiel Citra.

Irlandzkie Czerwone

Piwo ciemne w stylu Irish Red Ale, jest przeciwieństwem popularnych obecnie piw mocno chmielonych. Irlandzkie Czerwone charakteryzuje się łagodnym, słodowym, karmelowym smakiem z nutą toffi. Ciemna barwa i delikatny palony finisz to zasługa prażonego jęczmienia dodanego w procesie warzenia. Dyskretna goryczka i chmielowy smak pochodzą od chmieli odmian Marynka i Lubelski.

Oferta grupowa

Biesiada piwowara

Biesiada Piwowara to wyjątkowa kolacja składająca się z 5 dań oraz degustacji warzonych w naszym Browarze piw. Idealnie sprawdza się jako spotkanie integracyjne lub biznesowe, nie tylko dla piwoszy.

Umów się przez formularz

DANIEL KAŁUŻA

PIWOWAR
Rezerwacja stolika

Skorzystaj z wygodnej
rezerwacji ONLINE